De teelt

De teelt van fruitbomen is de laatste jaren nogal veranderd.
De bomen zijn niet meer zoals vroeger groot en hoog, maar klein en lang.

Door veredeling en het gebruik van zwak groeiende onderstammen zijn de bomen beter hanteerbaar.
Het voordeel is, ondanks de kleinere hoogte, dat er hogere producties van af komen, het fruit van betere kwaliteit is en het makkelijker is om mee te werken.
Nadat de boom geplant is, duurt het ongeveer twee à drie jaar voor hij goed vrucht draagt. Een appelboom gaat gemiddeld 15 jaar mee. Een perenboom daarentegen wel 40 à 50 jaar.

Sinds 2007 is een deel van onze boomgaard overkapt met hagelnetten. Door de jaren heen zijn we nogal eens getroffen door hagelbuien. Voornamelijk de percelen met de nieuwe rassen zijn overkapt.

Snoeien

Snoeien gebeurt tegenwoordig met een elektrische schaar.
De basis van snoeien is dat overheersende en zware takken moeten worden weggenomen, en de kop niet hoger dan gewenst.
Snoeien gebeurt met vakbekwaam personeel en geeft in de winter altijd een grote arbeidspiek.

Spuiten

IMGP7392Tegenwoordig spuiten we met een 3-rijige Munckhofspuit die over de bomen gaat. Effectief en tijdbesparend. We doen het liever niet maar willen we kwaliteit kunnen waarborgen, moeten we af en toe ingrijpen met gewas bescherming middelen.
We proberen zoveel mogelijk de natuurlijke insecten te sparen. Biologisch zijn we niet, maar we proberen zo min mogelijk te spuiten.

 

 

Nachtvorstberegening

Nachtvorstberegening wordt in de bloeiperiode gebruikt, als de temperatuur onder nul komt. Hiermee wordt de bloesem beschermd. Bovendien wordt er in de zomer tegen de droogte beregend.